Ісус – значення і походження імені

Історія походження імені Ісус

Сучасна вимова імені Ісус — це сильно спотворена форма давньоєврейського імені Йєгошуа, скорочена форма від якого звучить як Ієшуа або Єшуа. Це ім’я було одним з найпоширеніших в Юдеї, на українську мову воно перекладається як «Бог у поміч» прийшло у нашу мову з Греції разом з поширенням християнства. До никонівському реформи, торкнулася і мову, ім’я писалося як «Ісус». Таке написання цього імені залишилося в багатьох мовах, у тому числі українською та хорватською. В світі ім’я Ісус придбало різне вимова, наприклад, в арабському воно звучить як «Іса», в англійському «Джезус», а в іспанському — «Хесус».

Крім центральної фігури християнської релігії, це ім’я носили кілька значущих біблійних осіб, серед яких найбільш відомий Ісус Навин.

В Україні хлопчиків дуже рідко називають цим іменем, тоді як у країнах, де переважає католицька релігія, воно досить поширене. Втім, і там це ім’я дається не на честь Ісуса Христа, а в пам’ять про святих з таким ім’ям. Особливо поширене це ім’я в Іспанії, Португалії і їх колишніх колоніях. Існує жіноча форма імені — Хесуса.

Значення та характеристика імені Ісус

Дитина з таким ім’ям з дитинства відрізняється допитливістю і товариськістю, він рано починає читати і володіє прекрасною пам’яттю. Ісус любить бути в центрі уваги, прагне до влади і одночасно перейматися нею. У школі його люблять, одноліткам подобається його впевненість у собі і вміння одним словом поставити опонента на місце.

Він рідко бреше, хоча ніколи не стане говорити неприємні речі співрозмовнику, якщо може цього уникнути. У нього чудове почуття гумору, точні і яскраві жарти запам’ятовуються і часто втрачають авторство. Відмінна логіка та вміння нестандартно мислити допомагають йому в заняттях наукою і мистецтвом.

У роботі він акуратний, але не проявляє зайвої запопадливості, якщо в цьому немає необхідності. Ісус набагато краще розкривається на керівних позиціях, де дуже доречні його лідерські якості і невичерпний оптимізм. Ісус дуже сприйнятливий до музики, чудово в ній розбирається, часто сам непогано грає на музичних інструментах або співає.

У родині з Ісусом буває непросто — він звик, що йому підкоряються, не завжди готовий йти на компроміси. Однак він дуже цінує дружину і дітей, і багато чого зробить заради їх благополуччя.

Він любить подорожувати, з великим задоволенням вирушає в далекі поїздки, багато читає про традиції інших країн, але жити воліє на батьківщині.

Незважаючи на те, що він прагнути домінувати, Ісус рідко робить успішну політичну кар’єру, вважаючи за краще перебувати в опозиції до існуючої влади.

Якщо Ісус починає займатися спортом, то робить це вдумливо і планомірно, з чітким планом тренувань, який він неухильно дотримується. Незважаючи на бажання перемагати і бути першим, набагато краще Ісус розкривається як тренер. Він уміє побачити прихований талант, допомогти майбутньому спортсмену повірити в себе, жорстко і одночасно делікатно вказати на помилки.

Іменини:

14 вересня

Зменшено-лагідний варіант

Иесусик, Джошик

Скорочений

Єшуа, Іса, Джош, Дже

За церковним

Ісус

Колір

  • білий
  • коричневий
  • зелений

Планета

  • Марс
  • Венера

Стихія

  • повітря
  • вогонь

Камінь-талісман

сердолік, яшма, коньячний кварц, перли

Метал

залізо, олово

Рослини

пальма, ялівець

Тотемна тварина

собака, олень, кит, ящірка

Риси характеру

впевненість у собі, прагнення до влади, почуття гумору

Число імені

7

Актори, знаменитості, вчені, відомі і знамениті люди з ім’ям

Ісус Навин – біблійний персонаж, юдейський ватажок; Ісус, син Сирахів – іудейський філософ і письменник; Ісус Христос – центральна фігура християнської релігії; Ронелл Джошуа Манс – легкоатлет із США; Джошуа Белл – американський скрипаль; Хесус Бальестер – філософ, автор наукових праць; Хесус Галіндес Суарес – письменник, учасник громадянської війни в Іспанії; Хесус Сарате Морено – письменник і політик, автор казок; Хесус де Монастеріо-і-Агуерос – іспанський композитор, педагог, скрипаль; Хесус Арамбарри-і-Гарате – музикант, талановитий композитор і дерижер, баск за походженням; Хесус Рохас – боксер з Венесуели; Хесус Ларраньяга Чуррука – активіст баскського сепаратистського руху, революціонер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Сподобався пост? Будь ласка, поділіться з друзями:
Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: